Jak dobrze ułożyć kartę menu?
Doskonałym pomysłem na własnym biznes okazuje się restauracja. Dobre restauracje są zawsze pełne gości, a ich właściciele nie narzekają na marne zyski. Jednak nie można zapomnieć, że podstawą działalności każdej restauracji jest dobrze ułożone menu. Kiedy karta zostanie źle ułożona lub nie będzie jej w ogóle, to nawet wysiłki ze strony najlepszego kucharza okażą się bezowocne. Jak więc należy ją ułożyć? O czym powinniśmy przede wszystkim pamiętać?
Początkujący właściciele restauracji popełniają jeden, ale bardzo istotny błąd: decydują się na bardzo rozbudowaną kartę. Zapominają, że należy ograniczyć listę oferowanych dań. Rozbudowana karta przełoży się na serwowanie dań mało świeżych. Aby ograniczyć straty konieczne będzie zamrażanie produktów i gotowych potraw.
Jak zachęcić gości?
Z pewnością nie zachęci do gości do odwiedzania naszej restauracji. Nie możemy bowiem zapomnieć o tym, że zamrażanie potraw wpływa na pogorszenie się ich smaku; nie będą smakowały już tak dobrze, jak te, które kucharz przyrządzi bezpośrednio przed podaniem ich gościom. Karta powinna więc być krótka, ale też urozmaicona. Nie możemy zapomnieć, że naszymi gośćmi mogą być ludzie o różnych gustach kulinarnych. Gusta te powinniśmy uwzględnić i wprowadzić do karty zarówno dla miłośników potraw mięsnych, jak również dla amatorów jarzyn. Zdaniem wielu uznanych restauratorów idealna karta powinna zawierać najwyżej osiemnaście pozycji z uwzględnieniem już przystawek i deserów.
Układanie menu
Przystępując do układania menu dla swojej restauracji nie można zapomnieć, jaki jest jej charakter. Inne dania powinniśmy zaproponować w restauracji, która mieści się na jednym z pięter nowoczesnego biurowca, a inne w restauracji mieszczącej się w zabytkowym budynku.Układając kartę dań warto zastanowić się, kto może przede wszystkim ją odwiedzać. Szczególnie powinniśmy uwzględnić możliwości finansowe potencjalnych gości. Nastawiając się na gości należących do klasy średniej raczej nie umieszczajmy w karcie homarów. Pomocą przy układaniu karty powinien nam służyć szef kuchni.