Na jaką kuchnię postawić otwierając restaurację?
Coraz więcej osób decyduje się na otwarcie własnej restauracji. Wiele osób uważa bowiem, że prowadzenie restauracji jest bardzo prostym biznesem. Rzeczywistość pokazuje, że niekoniecznie jest to biznes łatwy, który do tego przynosi duże zyski. Otwierając restaurację trzeba bowiem pomyśleć o wielu niezwykle istotnych szczegółach. Na pewno trzeba ustalić menu. Z pewnością godną polecenia zasadą jest wybór jednej kuchni. Ale jakiej?
Większość restauracji, które działają w naszym kraju oferuje potrawy kuchni włoskiej. Jest to z pewnością podyktowane naszymi upodobaniami kulinarnymi. Większość z nas kocha pizzę, ale także podawane z aromatycznymi sosami makarony. Prowadząc taką restaurację nie można jednak zapomnieć, że potrawy trzeba chociaż trochę spolszczyć. Podawana więc w naszych restauracjach pizza nie wiele przypomina swój włoski odpowiednik. Polacy preferują bowiem pizzę z mnóstwem dodatków, gdy tymczasem na tej prawdziwie włoskiej jest ich niewiele.
Kuchnia azjatycka
Coraz częściej pojawiają się w naszym kraju restauracje z kuchnią azjatycką. Potrawy te wyróżniają się oryginalnym i wyjątkowym smakiem, bardzo mocno odbiegają one od naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Ale taka restauracja może odnieść sukces. W menu powinny znaleźć się potrawy, które od razu kojarzą się z kuchnią azjatycką. Na pewno nie może zabraknąć w niej sajgonek oraz kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Te dwie pozycje są obowiązkowe.
Duże miasta
W dużych miastach nie brakuje już miejsc, w których podawane jest wysokiej jakości sushi. Zastanawiając się, jakie dania możemy podawać w naszej restauracji propozycją wartą rozważenia są potrawy meksykańskie. Ale musimy pamiętać, że kuchnia meksykańska preferuje smaki ostre, które nie koniecznie muszą przypaść Polakom do gustu. A co z naszą rodzimą kuchnią? Wydaje się, że jest to propozycja godna rozważenia. Restauracje, w których serwowane są nasze tradycyjne pyzy, kotlety czy sztuka mięs nie narzekają na brak gości. Prosperują nie gorzej od restauracji, których karta składa się z dań kuchni włoskiej, czy greckiej.