Dobry hotel – podstawowe i dodatkowe wyposażenie pokoi hotelowych
Coraz więcej osób w naszym kraju podejmuje decyzję o pracy na własny rachunek. Często założenie własnego biznesu jest sposobem na ucieczkę przed bezrobociem. Osoby, które dysponują dużymi środkami finansowymi ewentualnie są na tyle zdeterminowane, że zdecydują się na kredyt mogą założyć i poprowadzić hotel. Aby jednak miał on komplet gości należy odpowiednio wyposażyć pokoje hotelowe. Jakie elementy wyposażenia są w nich obowiązkowe, a które dodatkowe?
Bardzo istotne jest urządzenie go zgodnie z zasadami ergonomii, ale także zgodnie z zasadami higieny. Należy mieć na uwadze takie rozmieszczenie sprzętów, aby odpowiadało ono wymiarom przeciętnego człowieka. Przyjęto założenie, że odległość, która dzieli poszczególne sprzęty znajdujące się w węźle sanitarno-higienicznym nie powinna być mniejsza niż osiemdziesiąt centymetrów. Na standardowym wyposażeniu tego węzła powinny się znaleźć:
umywalka;
prysznic lub wanna;
WC.
Osoby, które chcą prowadzić hotel oferując znacznie bardziej komfortowe warunki mogą wybrać:
kabinę deszczową;
saunę;
wannę z hydromasażem.
Meble do pokoju
Powinny charakteryzować się bardzo wysoką jakością. Trzeba więc wybierać te, które zostały wyprodukowane wyłącznie z bardzo dobrych materiałów. Dzięki temu będą wyglądać bardzo dobrze, a do tego ich wygląd po kilku latach użytkowania nadal będzie zadowalający. Na standardowym wyposażeniu powinno znaleźć się łóżko, szafa i stolik. Ale możemy postarać się o dodatkowe wyposażenie: kanapy, barki i chłodziarki. Wszystko uzależnione jest jednak od powierzchni pokoju, im jego powierzchnia jest większa, tym wyposażenie może być bardziej bogate. Unikajmy jednak nadmiernego i nie potrzebnego zastawiania. Goście hotelowi wolą wolną przestrzeń.
Część ogólnodostępna
Powinna także zostać odpowiednio urządzona. Te części hotelu, które goście widzą przekraczając jego drzwi stanowią jego wizytówkę. Odpowiedni wybór mebli do recepcji i holu hotelowego jest tak samo ważny, jak wybór mebli do pokoi przeznaczonych dla gości.